Február 11-én került sor az aulában annak a pályázatnak az eredményhirdetésére, amelyet diákújságunk tett közzé Móra Ferenc születésének 140. évfordulója alkalmából. A város 2019-et Móra-emlékévnek nyilvánította, a Chipegető pedig gazdag rovattal tisztelgett neves írónk előtt. Iskolánk – egyben az író február 8-án bekövetkezett halálára is emlékezve – a díjkiosztó ünnepséggel zárta a Móra-évet.

Hogy mi adta az ötletét a rajz- és meseíró pályázatnak? Egy szálloda Budapesten, ahol tavaly a Chipegető interjút készíthetett Móra Ferenc dédunokájával, Vészits Andrea íróval. A valamikori Britannia szálló Móra második otthona volt, ahol mindig ugyanazt a szobát vette ki. Annyira szerették őt a tulajdonosok és az oda járó művészek, hogy a lakosztályt még életében Móra-szobává alakították ki: falait a kor neves festőművészének, Haranghy Jenőnek a képeivel díszítették. Haranghy 16 Móra-íráshoz készített illusztrációt, főleg mesékhez, elbeszélésekhez. A Chipegető ezekből választott ki négyet az alsó tagozatosoknak és ötöt a felsősöknek, hogy elkészíthessék a maguk rajzait a művekhez. Bármilyen technikával dolgozhattak A/4-es méretben.

Az újság szerkesztősége meg is fordította a dolgot, s meseíró pályázatot is hirdetett képekhez. Megkért három rajzszakköröst, Kalmár-Nagy Fruzsit, Kovács Nikit és Lajos Zsuzsit egy-egy meserajz elkészítésére, amely majd beindíthatja az írni szeretők fantáziáját. A kiírás szerint teljes volt az alkotók szabadsága, lehetett a mese régies vagy modern, vicces vagy megható, varázslatos vagy fantasztikus. Ők választhatták meg a témát és a hangnemet is.

Sokan válaszoltak a Chipegető felhívására. Összesen 34-en vettek a kezükbe tollat, filcet vagy színes ceruzát és fejezték ki a saját gondolataikat szövegekről vagy képekről. Nagy dicséret illet ezért mindenkit. A pályamunkák értékelésében a Chipegető 14 munkatársa, illetve a két kategóriában egy-egy felnőtt vett részt. Közös véleményként azt fogalmazták meg, hogy minden egyes rajzon, illetve íráson látszik az átgondoltság, a lelkiismeretes hozzáállás, így fő szempontuk a helyezések kialakításában a kidolgozottság, az egyéni ötletesség és a kreativitás volt.

Munkájával minden egyes pályázó kiérdemelte a Haranghy Jenő Móra-illusztrációjával díszített dicsérő emléklapot vagy oklevelet. A helyezettek az oklevél mellett értékes könyvjutalmat is átvehettek Terbe Ákosné igazgató nénitől.

Ők a következők:

Rajzpályázat

  • 3. a: I. Földeáki Miklós, II. Rácz-Szabó Kata, III. Németh Hanna
  • 4. a: I. Rózsa Sára, II. Fricska Levente Miklós, III. Vágó Gréta
  • 4. b: I. Maros Tünde, II. Harangi Zoé, III. Krizsán Luca
  • Felső tagozat: I. Kovács Nikolett 7. b, II. Lajos Zsuzsanna 6. b

Meseíró pályázat

  • 5. évfolyam: I. Kálmán Frigyes 5. b, II. Brimo Jasmin 5. b, III. Virág Réka 5. a
  • 6. évfolyam: I. Rácz-Szabó Zsófia 6. a, II. Cseri Inez 6. a, III. Lajos Zsuzsanna 6. b
  • 7. évfolyam: I. Horváth Emma 7. b, II. Csollár Imre 7. b, III. Kis Odett 7. a

A kategóriagyőztes írásokat Leiz Luca, Vereb Eszter és Kálmán Vilmos diákújságírók olvasták fel, a Móra-elbeszélésekhez készült illusztrációkból pedig a rajzszakkörösök rendeztek kiállítást az alkalomra. A legsikerültebb alkotásokkal diákújságunk következő számában is találkozhatnak az olvasók.

a Chipegető szerkesztősége

DSC00311DSC00311DSC00311