Tisztelettel köszöntöm a kedves szülőket és iskolánk valamennyi tanulóját abból az alkalomból, hogy a szorgalmi időszak elteltével eljött az értékelés és a számvetés ideje. Az idén rendhagyó módon zárjuk az évet, maximálisan törekedve a biztonságra. Nem lehetünk együtt valamennyien, nem hangzik fel a himnusz, a kivonuló zene, hiányoznak a meghívott vendégek, az ünnepélyes búcsú pillanatai.

A jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban hamarabb szakadtunk el az iskolapadtól, mint ahogy az természetes, s azoknak az év végéhez kapcsolódó élményeknek sem lehettünk részesei, melyeket korábban mindig együtt éltünk meg.

Nehéz időszakon vagyunk túl, ezt mindenki érzi. Mint ahogy azt is, hogy az utolsó hónapok megélése és lezárása aligha sikerülhetett volna ilyen eredményesen egy összehangolt munka nélkül, amelynek színterei – a hagyományos munkarendtől eltérően – most az otthonok voltak. Itt nem lehet eléggé hangsúlyozni a segítséget, amelyet a szülők jelenléte, áldozatos, kitartó odafigyelése jelentett, s amellyel gyermekeik és a pedagógusok munkáját támogatták a közös cél, a biztonságos haladás, a jó teljesítmények érdekében. Mert ehhez a lelki támasz, az otthonról érkező sokféle motiváció is kellett. Köszönet mindenkinek a támogatásért!

Az idei tanév intézményünk életében az 40. volt. Másképp képzeltük az ünneplést. Egyelőre csak iskolaújságunk, a Chipegető emlékezik meg róla, de elkészült a lap jubileumi melléklete, a Kacagóra című kiadvány is, ami sajátos módon ad betekintést iskolánk múltjába. A négy évtized legjobb aranyköpéseit tartalmazó a könyvecskét, amelyet a gyerekek illusztráltak, a következő tanév elején lehet majd kézbe venni. Köszönet az Összefogás a Dózsás Gyermekekért Alapítványnak a megjelenésért, dr. Luchmann Zsuzsannának a szerkesztői munkájáért, Pintér Anna és Szunyiné Kis Anita tanárnőknek és tanítványaiknak az illusztrációkért.

Kedves Nyolcadikosok!

Hozzátok külön is szólnék. Ti nemcsak évet zártok, hanem búcsúztok is az itteni iskolapadoktól és azoktól az élményektől, melyeket korábban együtt éltünk meg. Máshogy készültetek rá – bár a búcsú sem úgy, sem így nem könnyű. A jelenlegi különleges helyzetben nincsenek itt a diáktársak, nem előzi meg várakozó csend a ballagózene felcsendülését, nem gyönyörködhetnek a meghívott vendégek az ünnepélyes búcsúztatásban, hiányoznak a kézfogások, az ölelések.

De a lényegből, az érzéseinkből nem hiányzik semmi. Az együtt átélt örömök emlékei mellett ott van bennünk a tisztelet is az erőfeszítéseitek iránt és a büszkeség a teljesítményeitekre gondolva. A búcsú különös, kétoldalú dolog. Mindig egy életszakasznak a végét jelzi, de előre is vetíti valami másnak, valami újnak a kezdetét. Persze, hogy nem feledhetjük az örömteli együtt töltött órákat, a kirándulásokat, a gyermeki csínyeket vagy azt, hogy hányszor nevettünk egy-egy jó poénon. Ugyanakkor egy másik kihívás is elkezdődik az életetekben, ami újabb erőpróbát jelent. Kívánom, hogy álljátok meg helyeteket a választott iskoláitokban dózsás módon.

Fontos és szép mozzanata minden évzárónak, amikor iskolánk legnagyobb elismerését adjuk át az azt kiérdemlő nyolcadikosoknak, azoknak a tanulóknak, akik iskolai életük során a legaktívabbak, a legsikeresebbek voltak, és kiemelkedő versenyeredményeket nyújtottak. A nevelőtestület döntése alapján a „Dózsás díj”-at ebben az évben Dudás Tamás és Zsígó Zsombor 8. a osztályos tanulók kapták meg, akik mind tanulmányi téren, mind a versenyeken elért eredményeik alapján kiérdemelték ezt a rangos  elismerést.

Kedves Szülők és Gyerekek!

Szeretnék mindenkit tájékoztatni arról, hogy 2020. augusztus 15-én lejár igazgatói megbízásom, és egyben ez a dátum jelzi azt is, hogy megkezdem a nyugdíjazáshoz kapcsolódó felmentési időmet. Az élet persze nem áll meg, ahogy más vonatkozásban már említettem, minden vég valaminek a kezdete is egyben.  Nagy szertettel gondolok a pályámon eltöltött 43 évre, a sok gyermeki mosolyra, szülői köszönetre. Természetesen, mint minden munkának, ennek is voltak nehéz pillanatai. De a távolság megszépíti az emlékeket, s a humor segít átlendülni a nehézségeken.

Az új iskolavezetésnek és a kollégáimnak kívánok jó egészséget, eredményes munkát és sok örömet a tanítványaikban. A tanulóknak, szülőknek kitartást, szép teljesítményeket a tanulásban, és azt, hogy a gyerekek boldogulni tudjanak terveik szerint az életben.

Végül kívánok kellemes és pihentető vakációt, hogy mindenki erejéhez, képességeihez, lehetőségeihez mérten kezdhessen majd szeptemberben.

Ezennel a 2019/2020-as tanévet bezárom.

Kiskunfélegyháza, 2020. június 20.

Terbe Ákosné
intézményvezető